Onderwijzers

 

Meester, 37 jaar, woont met gezin in KaKot, 13 jaar op deze school werkzaam.
Juffrouw, midden, 25 jaar, 5 jaar aan deze school verbonden.
Juffrouw, 21 jaar, net afgestudeerd en sinds 1 november 2016 aangesteld op deze school.
Het hoofd van de school en zijn vrouw zijn hier ook werkzaam, maar vanwege een gesprek met de overheid, tijdens dit interview niet aanwezig.

Juffrouw, 25 jaar, 5 jaar aan deze school verbonden:

” We merken dat het lesprogramma wordt vertraagd doordat kinderen niet dagelijks naar school komen. Tijdens het regenseizoen ” wonen” de ouders tijdelijk op hun veld buiten het dorp, waar ze rijst verbouwen. Soms nemen ze de kinderen tijdelijk mee. Of de oudere kinderen blijven thuis om op de jongere broertjes/zusjes te letten en het huishouden te doen. Daardoor ontstaat er leerachterstand. We hebben veel kinderen in de klas (rond de 35 kinderen) en we begeleiden elk 2 groepen per dag. “

Meester, 37 jaar, 13 jaar aan deze school verbonden:

” Ik heb de 2 groepen oudste leerlingen. Iedere dag moeten we al onze boeken en andere materialen sjouwen naar de lokalen. We hebben geen opbergruimtes en we zijn bang dat we de spullen kwijtraken of nog erger: gestolen worden. Dat gesleep kost tijd en een hoop georganiseer. Ik zou willen dat we kasten hadden met een slot er op. En meer boeken om de kinderen van de verschillende niveaus aangepast lesmateriaal te geven.

Het is jammer dat we geen materiaal hebben om ze Engels te leren. Ook zouden we een computer met lesmateriaal kunnen gebruiken. Ja, dan zouden we hen beter kunnen helpen.”

Juffrouw, 21 jaar, sinds 2 weken werkzaam op deze school.

” Na mijn diplomering ben ik door de overheid op deze school geplaatst. Ik werk met de allerjongsten van 5 en 6 jaar.

Ik woon op een kleine kamer bij een gezin in een dorp 18 km verderop. School begint om 7 uur ‘s morgens; de middaggroep eindigt om 17 uur. Ik rijd op mijn brommer altijd in het donker naar het werk. Het zou daarom fijn zijn als ik hier op het schoolterrein een kamer had. Dichterbij en ik kon dan ook meteen de school in de gaten houden. En mijn collega’s kunnen daar ook gebruik van maken om materialen op te bergen. Het is jammer, dat er geen tijd is om mij in te werken. De klassen zijn vol en mijn collega’s hebben het net zo druk. “