Nieuwsbrief 24: mei 2021

Langzaam op weg naar het einde van Covid 19?

In Cambodja wordt de samenleving net als wij al ruim een jaar gekneveld door Covid 19. Karona laat weten dat de hoofdstad Phnom Penh en de toeristensteden Sihanoukville en Siem Reap hiervan het meest te lijden hebben door onder meer lockdowns, schoolsluitingen en reisverboden. De Cambodjaanse regering vaccineert in eerste instanties overheidspersoneel in de grote steden maar is afhankelijk van beschikbare vaccinaties, die grotendeels geschonken worden door buitenlandse ngo’s.

In Kakot, is nauwelijks iets merkbaar van de beperkingen. Het kinderdagverblijf is weer geopend en het enthousiasme van de kinderen is als vanouds groot. Het succes van de opvang overstijgt de mogelijkheden, waardoor er nu tijdelijk een opnamestop is. Ook de leerlingen van de bassischool kunnen weer gedeeltelijk naar school komen.

Karona onderhoudt wekelijks telefonisch contact met de leerkrachten, de chief van Kakot en het priority committee. Wilde Ganzen stimuleert en ondersteunt lokale Ngo’s in hun werk, onder meer door training via hun ‘Change the Game Academy’.

Sinds 2019 volgt Karona deze training over ‘fondswerving in Cambodja’. Ze is erg enthousiast en kan het geleerde goed toepassen. Voor Wilde Ganzen heeft ze onlangs tijdens een online Webinar een presentatie verzorgd voor een veertigtal Cambodjaanse en Nederlandse organisaties die met local fundraising willen starten. In het hieronder geplaatste artikel uit het laatste Wilde Ganzen Magazine (juni 2021) staat haar verhaal.                                                                                                                       Of kijk naar Karona’s Webinar presentatie op YouTube onder Friends of Kakot.

Voor aanvang van het nieuwe schooljaar -november 2021- streeft Karona ernaar om op het terrein van de primaryschool óók voor leerlingen uit de andere drie dorpen van Sambok, de overkoepelende gemeente, een secundaryschool te openen. Het gebouw staat er al, het wachten is op de overheid die voor docenten en lesmateriaal zorgt. Verder is ze druk bezig om samen met het priority committee een ‘eerstehulppost’ te organiseren in het dorp. Na een dodelijk ongeluk van een schoolkind is deze post een vurige wens van het dorp.

Wij gaan in de komende maanden verder met fundraising door middel van verkoop van verkoopbare spullen via marktplaats. Iets niet meer nodig? Wij verkopen het graag. De wafelverkoop aan het eind van het jaar gaat zeker door. Maar dat duurt nog even.

Maar eerst iedereen in goede gezondheid een mooie droge zomer gewenst.